Close

Geneesmiddelen Begrijpen En Wat Ze Doen

Soms lijkt het erop dat er meer medicijnen zijn dan er ziektes zijn, en het kan moeilijk zijn om ze recht te houden. Sommige kunnen zonder recept bij apotheken of andere winkels worden gekocht. Anderen vereisen een doktersrecept. Sommige zijn alleen beschikbaar in ziekenhuizen.

Wat zijn medicijnen?

Medicijnen zijn chemicaliën of verbindingen die worden gebruikt om ziekten te genezen, te stoppen of te voorkomen; symptomen verlichten; of helpen bij de diagnose van ziekten. Dankzij de vooruitgang in medicijnen kunnen artsen veel ziekten genezen en levens redden.

Tegenwoordig komen medicijnen uit verschillende bronnen. Velen zijn ontwikkeld op basis van stoffen die in de natuur worden aangetroffen, en zelfs tegenwoordig worden er veel uit planten gewonnen.

Sommige medicijnen worden in laboratoria gemaakt door een aantal chemicaliën samen te mengen. Anderen, zoals penicilline, zijn bijproducten van organismen zoals schimmels. En een paar zijn zelfs biologisch gemodificeerd door genen in bacteriën in te brengen waardoor ze de gewenste stof produceren.

Als we denken aan medicijnen, denken we vaak aan pillen. Maar medicijnen kunnen op veel manieren worden geleverd, zoals:

  • vloeistoffen die worden ingeslikt
  • druppels die in oren of ogen worden gestopt
  • crèmes, gels of zalven die op de huid worden ingewreven
  • inhalatoren (zoals neussprays of astma-inhalatoren)
  • pleisters die op de huid zijn geplakt (transdermale pleisters genoemd)
  • tabletten die onder de tong worden geplaatst (sublinguale geneesmiddelen genoemd; het
  • geneesmiddel wordt opgenomen in bloedvaten en komt in de bloedbaan terecht)
  • injecties (schoten) of intraveneuze (ingebracht in een ader) geneesmiddelen

Geen enkel geneesmiddel mag worden verkocht tenzij het eerst is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De makers van het medicijn testen op alle nieuwe medicijnen en sturen de resultaten naar de FDA.

De FDA staat toe dat nieuwe medicijnen alleen worden gebruikt als ze werken en als ze veilig genoeg zijn. Wanneer de voordelen van een medicijn opwegen tegen de bekende risico’s, keurt de FDA meestal de verkoop van het medicijn goed. De FDA kan een geneesmiddel op elk moment uit de handel nemen als blijkt dat het later schadelijke bijwerkingen veroorzaakt.

Verschillende soorten medicijnen

Geneesmiddelen werken op verschillende manieren. Sommigen kunnen een ziekte genezen door de verspreiding van binnendringende bacteriën, zoals bacteriën en virussen, te stoppen of te stoppen. Anderen worden gebruikt om kanker te behandelen door cellen te doden terwijl ze zich delen of voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Sommige medicijnen vervangen ontbrekende stoffen of corrigeren lage niveaus van natuurlijke lichaamschemicaliën zoals sommige hormonen of vitamines. Medicijnen kunnen zelfs delen van het zenuwstelsel beïnvloeden die een lichaamsproces regelen.

Bijna iedereen heeft een antibioticum ingenomen. Dit type medicijn bestrijdt bacteriële infecties. Uw arts kan een antibioticum voorschrijven voor dingen zoals keelontsteking of een oorontsteking. Antibiotica werken door bacteriën te doden of hun vermenigvuldiging te stoppen, zodat het immuunsysteem van het lichaam de infectie kan bestrijden.

Soms kan een deel van het lichaam niet genoeg van een chemische stof maken. Dat kan je ook ziek maken. Iemand met insuline-afhankelijke diabetes heeft bijvoorbeeld een alvleesklier die niet genoeg insuline kan produceren (een hormoon dat glucose in het lichaam reguleert). Sommige mensen hebben een lage productie van schildklierhormoon, wat helpt om te bepalen hoe het lichaam energie gebruikt. In elk geval kunnen artsen medicijnen voorschrijven om het ontbrekende hormoon te vervangen.

Sommige geneesmiddelen behandelen symptomen, maar kunnen de ziekte die de symptomen veroorzaakt niet genezen. (Een symptoom is alles wat je voelt als je ziek bent, zoals hoesten of misselijkheid.) Dus het nemen van een zuigtablet kan een zere keel verzachten, maar het zal die vervelende streptokokkenbacteriën niet doden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *