Hoe kies ik de juiste autoverzekering?

autoverzekering vrouw manBij afsluiten van een autoverzekering zijn er twee keuzes die je moet maken, het type autoverzekering en de verzekeringsmaatschappij waar je deze wil afsluiten. Voor het eerste gelden verzekeringstechnische overwegingen, en voor het tweede de prijs en je gevoel.

Welke typen autoverzekeringen zijn er.

In hoofdlijnen zijn er drie type autoverzekeringen.

De BA-autoverzekering: Deze verzekering dekt jouw burgerrechterlijke aansprakelijkheid voor het vergoeden van lichamelijke en materiële schade die je bij derden veroorzaakt met jouw voertuig. Met een BA-autoverzekering op zak hoef je de schade niet zelf te vergoeden maar doet de verzekeraar dat. Het is in België (en geheel Europa) wettelijk verplicht om minimaal een BA-autoverzekering af te sluiten alvorens je de weg op komt. Met een BA-autoverzekering is schade aan je eigen auto niet gedekt.

De full-omnium verzekering. Indien jij de veroorzaker bent van een aanrijding wordt naast de schade aan derden ook de schade aan je eigen auto vergoed. Ook is je voertuig gedekt tegen alle andere vormen van schade, bijvoorbeeld door brand, diefstal, natuurkrachten, glasbreuk en overstekend wild. De full-omnium verzekering, in sommige gevallen nog aangeduid als All-Risk verzekering, is een relatief dure verzekering.

De mini-omnium verzekering. Dit is een afgeslankte versie van de full-omnium verzekering. Schade vanwege brand, diefstal natuurkrachten, glasbreuk en overstekend wild is hierbij wel gedekt. Maar schade aan het eigen voertuig, bij schuld, wordt door de verzekeraar niet vergoed.

Welke factoren bepalen de keuze van het type verzekering.

  • De leeftijd van de auto. Voor een nieuwe auto is het raadzaam een full-omnium verzekering af te sluiten. De mogelijk grote financiële schade bij een aanrijding verantwoorden de relatief hoge premie van deze verzekering. Voor een tweedehands auto ouder dan zes jaar is een full-omnium verzekering wat minder voordelig. De collisieschade aan je eigen auto kun je in de meeste gevallen wel uit eigen middelen financieren.
  • De waarde van de auto. Het herstel van een luxe auto na een aanrijding loopt gemakkelijk in de duizenden euro’s. Indien je het geld niet meteen kunt opbrengen leidt je hierdoor extra schade vanwege het wegvallen van je vervoersmiddel. Een full-omnium verzekering is daarom aangeraden voor een luxe auto, ook indien deze ouder dan 6 jaar is.
  • Het gebruik van de auto. Hoe vaker je met het voertuig op de weg bent des te groter de kans dat je door een verkeerde inschatting een aanrijding veroorzaakt. Bij hoog gebruik kan een full-omnium verzekering raadzaam zijn. Hou hierbij wel rekening dat de verzekeraars de prijs van de verzekering koppelen aan het aantal kilometers die je jaarlijks denkt af te leggen.
  • Je eigen rijgedrag. Indien je zeer gedisciplineerd en zelden met hoge snelheden rijdt wordt de noodzaak voor een full-omnium verzekering minder. In dit geval kan een BA-autoverzekering of een mini-omnium verzekering volstaan. Immers indien een andere weggebruiker schade aanricht aan jouw auto wordt deze door zijn verzekering vergoed.

Noot: Verzekeraars laten doorgaans na het 6e jaar een auto scherper dalen in waarde. De vervangingswaarde die ze bij onherstelbare schade of diefstal uitkeren is gekoppeld aan de waarde van het voertuig.

Het selecteren van een verzekeringsmaatschappij.

Doordat de verzekeraars steeds meer variabelen in de polis van een autoverzekering verwerken (cilinderinhoud van de motor, leeftijd van de bestuurder, rij-historie van de bestuurder, aantal kilometers) kunnen de prijzen bij de verschillende maatschappijen sterk uiteen lopen. Zelfs voor een standaard BA-autoverzekering. Het betekent niet dat bepaalde maatschappijen stelselmatig hogere premies hanteren dan anderen. Het betekent slechts dat bepaalde maatschappijen bij een bepaalde constructie een duurdere polis aanbieden, maar bij gewijzigde waarden misschien goedkoper kunnen uitkomen dan de concurrentie. Middels een grondige vergelijking van polissen kun je honderden euro’s besparen op je autoverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*