Wat kost een verzekering voor een motor?

motorverzekeringIn België (en geheel Europa) geldt de wet op burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat iedere burger financieel verantwoordelijk is voor schade die aangericht wordt bij derden. In het verkeer ben je verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Derhalve zul je minimaal een BA-motorverzekering moeten afsluiten alvorens je met een motorfiets de openbare weg opkomt. Je hebt de vrijheid om hier bovenop aanvullende verzekeringen af te sluiten ter bescherming van jezelf en je motorfiets. Dit kan middels een bestuurdersverzekering en/of een omniumverzekering.

De prijs van een BA-motorverzekering (burgerrechtelijke aansprakelijkheid).
Bij het bepalen van de premie voor de BA-motorverzekering wordt door de maatschappijen een risicoanalyse gemaakt van de mogelijke schade die jij met je motorfiets bij derden kan aanrichten. De cilinderinhoud van de motor, je leeftijd en het gebruik van de motorfiets spelen hierbij een wezenlijke rol.

De cilinderinhoud.

Verzekeraars kennen een systeem waarbij motorfietsen aan de hand van de cilinderinhoud (cc) in een prijscategorie geplaatst worden. Deze is echter niet uniform. Elke maatschappij hanteert zijn eigen indeling voor de cilinderinhoud.

Een voorbeeld:

  • Categorie A: tot 125cc
  • Categorie B: vanaf 125 cc maar minder dan 500cc
  • Categorie C: vanaf 500 cc maar minder dan 1000cc
  • Categorie D: vanaf 1000cc

Hoe zwaarder de motor, hoe hoger de prijs. Het is daarom raadzaam om bij het uitzoeken van een verzekeraar na te trekken welke categorisering gehanteerd wordt. De prijs voor een BA motorverzekering varieert bij de diverse maatschappijen tussen € 400 en € 900, indien slechts de cilinderinhoud in beschouwing wordt genomen. Je leeftijd en het gebruik van de motorfiets kunnen de prijs positief beinvloeden.

Je leeftijd.

Statistieken wijzen uit dat oudere motorrijders aanzienlijk minders schade veroorzaken. Indien je boven een bepaalde leeftijd bent (doorgaans 30 jaar) bieden verzekeraars een gunstigere premie aan. Deze kan wel meer dan 50% goedkoper uitvallen. Ook hier is zowel qua leeftijdsgrens als qua korting geen uniformiteit onder de maatschappijen.

Het gebruik van de motorfiets.

Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen bieden een extra korting op een BA-motorverzekering indien deze in combinatie met een autoverzekering wordt afgesloten. Dit kan je eigen auto of een bedrijfsvoering betreffen. De verzekeraars gaan er hierbij vanuit dat je de motorfiets niet als primair vervoersmiddel gebruikt.
Prijsconclusie: Indien je een motorfiets van 125cc bezit, ouder dan 30 jaar bent en de BA-verzekering afsluit bij de maatschappij waar ook je auto verzekerd is, zou de jaarlijkse premie rond de € 150 kunnen uitvallen.

Noot: Met een BA-motorverzekering is bij een ongeval, waarvan jij de veroorzaker bent, je eigen schade niet gedekt. Slechts de schade aan derden.

De bestuurdersverzekering.

Daar je als motorrijder vrij kwetsbaar bent voor lichamelijk letsel kan aanvullend op de BA-motorverzekering een bestuurdersverzekering worden afgesloten. Hiermee is naast schade aan je lichaam ook mogelijke schade aan je veiligheidsuitrusting (helm, vest, broek, laarzen en handschoenen) gedekt. De premie voor een bestuurdersverzekering kan variëren tussen € 50 en € 150 (afhankelijk van het type motorfiets, je leeftijd en het gebruik).

Omnium verzekering voor motorfietsen.

Met een omnium verzekering is ook schade aan de eigen motorfiets gedekt. Een mini-ominium (kleine omnium) dekt schade veroorzaakt door brand, diefstal, natuurkrachten en aanrijding met wild (vb, hert, zwijn). Een full-omnium (volledige omnium) dekt hiernaast ook schade aan je motorfiets voortvloeiend uit een eigen misstap. Wanneer jij bijvoorbeeld de veroorzaker bent van een aanrijding, of vanwege een verkeerde inschatting door de bocht glijdt.

De full-omnium verzekering is een relatief dure verzekering. Hier is naast de cilinderinhoud ook de waarde van de motorfiets van invloed op de hoogte van de premie. Een aantal verzekeringsmaatschappijen sluit een full-omnium verzekering alleen voor nieuw aangekochte motorfietsen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*