Welke formules bestaan er voor de familiale verzekering?

familyDe Belgische (en Europese) wetgeving kent het systeem van burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Het betekent dat iedere burger verplicht is om schade te vergoeden die hij bij derden veroorzaakt. De wet bepaald dat je met inzet van je geheel vermogen (roerend en onroerend) verplicht bent de schadelijder integraal te vergoeden. In tegenstelling tot het verkeer, waar je als deelnemer verplicht minimaal een BA-autoverzekering moet afsluiten, is het in het privéleven wettelijk niet verplicht om een familiale BA-verzekering (burgerrechtelijke aansprakelijkheid tot het privéleven) af te sluiten. Het is wel aan te raden, want hiermee verplaats je de financiële consequenties naar de verzekeringsmaatschappij.

Noot: Ongevallen in het privéleven gebeuren frequent, zijn divers en haast niet te voorzien. De gemiddelde kostprijs van een schadegeval gedekt door een familiale verzekering is € 2443.

De formules.

Omdat de scenario’s voor schade in het privéleven vrijwel onbegrensd zijn is het voor verzekeraars een lastige opgave om sluitende formules te ontwikkelen. De meeste maatschappijen hanteren daarom een basis familiale BA-verzekering waarop uitbreiding van de waarborgen kan plaatsvinden, de reikwijdte kan worden vergroot, de dekkingsbedragen kunnen worden verhoogd en een franchise (vrijstelling) kan worden ingebouwd.

De basis familiale BA-verzekering.

Hoewel een familiale verzekering voor burgers wettelijk niet verplicht is legt de reglementering de verzekeraars wel een aantal minimumvoorwaarden op die moeten gelden voor elke familiale BA-verzekering.

  • Dekking van de verzekerde, de partner, inwonenden (kinderen, grootouders), dienstdoend personeel (tuinman, huishoudster, babysitter), huisdieren.
  • Vergoeding van alle schade aan derden buiten een contractuele band of overeenkomst.
  • Vergoeding van lichamelijke schade aan derden tot € 24 miljoen.
  • Vergoeding van materiële schade aan derden tot € 1.2 miljoen.
  • De waarborg moet gelden binnen geheel Europa en de landen rond de Middellandse Zee.

Noot: Lichamelijke of materiële schade waarvoor reeds een wettelijk verplichte verzekering bestaat (vb. BA autoverzekering) vallen niet onder de dekking van een familiale verzekering.

Uitbreiding van de waarborgen.

Voor uitbreiding van de waarborgen staan de opties open. Indien je zoon regelmatig voetbalvriendjes op bezoek heeft kunnen die in de dekking worden opgenomen. Indien een nichtje komt inwonen, een minderjarig kind voor studie buiten huis verblijft,.. Uitbreiding van de waarborgen, betekent automatisch dat de premie voor de verzekering hoger wordt.

Vergroting van de reikwijdte.

Door de regelmatige verre vakantiereizen van de gemiddelde Belg bieden de meeste verzekeraars wereldwijde dekking van de familale verzekering aan.

Verhoging van de dekkingsbedragen.

Met een relatief kleine premieverhoging kan de maximale dekking voor materiële schade verhoogd worden. In de meeste polissen die afgesloten worden is deze 3 tot 4 maal de wettelijk verplichte € 1.2miljoen.

Franchise.

Als verzekerde heb je de optie om een franchise of vrijstelling in de polis op te nemen. Hiermee geef je aan dat je schade tot een bepaald bedrag zelf vergoed. Pas bij schade boven dit bedrag komt de verzekeraar in beeld. Hoe hoger de franchise hoe lager de premie voor de verzekering.

Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

question razz sad evil exclaim smile redface biggrin surprised eek confused cool lol mad twisted rolleyes wink idea arrow neutral cry mrgreen

*