Close

Verschillende soorten artsen

Je kunt ze gewoon artsen noemen. Maar de meeste artsen hebben extra expertise in het ene of het andere type medicijn. Er zijn zelfs honderden medische specialiteiten en subspecialiteiten. Hier zijn de meest voorkomende soorten artsen die u waarschijnlijk zult zien.

Allergologen / immunologen

Ze behandelen immuunsysteemaandoeningen zoals astma, eczeem, voedselallergieën, insectensteekallergieën en sommige auto-immuunziekten.

Anesthesiologists

Deze artsen geven u medicijnen om uw pijn te verdoven of om u tijdens een operatie, bevalling of andere procedures onder te brengen. Ze bewaken uw vitale functies terwijl u onder narcose bent.

Cardiologen

Het zijn experts op het gebied van hart en bloedvaten. U kunt ze zien voor hartfalen, een hartaanval, hoge bloeddruk of een onregelmatige hartslag.

Colon en rectale chirurgen

Je zou deze artsen zien voor problemen met je dunne darm, dikke darm en billen. Ze kunnen darmkanker, aambeien en inflammatoire darmaandoeningen behandelen. Ze kunnen ook een colonoscopie en andere tests voor darmkanker uitvoeren.

Specialisten in de kritische zorggeneeskunde

Ze zorgen voor mensen die ernstig ziek of gewond zijn. Je kunt ze zien als je hart of andere organen falen of als je een ongeluk hebt gehad.

Dermatologen

Heeft u problemen met uw huid, haar, nagels? Heeft u moedervlekken, littekens, acne of huidallergieën? Dermatologen kunnen helpen.

Endocrinologists

Dit zijn experts in hormonen en metabolisme. Ze kunnen aandoeningen zoals diabetes, schildklierproblemen, onvruchtbaarheid en calcium- en botaandoeningen behandelen.

Specialisten in spoedeisende geneeskunde

Deze artsen nemen beslissingen over leven of dood voor zieke en gewonde mensen, meestal op de eerste hulp. Hun taak is om levens te redden en de kansen op een handicap te voorkomen of te verlagen.

Huisartsen

Ze zorgen voor het hele gezin, inclusief kinderen, volwassenen en ouderen. Ze voeren routinecontroles en screeningstests uit, geven u griep- en immunisatieschoten en beheren diabetes en andere lopende medische aandoeningen.

Gastro-enterologen

Ze zijn specialisten in spijsverteringsorganen, waaronder de maag, darmen, alvleesklier, lever en galblaas. Je zou ze kunnen zien voor buikpijn, zweren, diarree, geelzucht of kanker in je spijsverteringsorganen.

Specialisten ouderengeneeskunde

Deze artsen zorgen voor ouderen. Ze kunnen mensen behandelen in hun huizen, artsenpraktijken, verpleeghuizen, centra voor begeleid wonen en ziekenhuizen.

Hematologen

Dit zijn specialisten in bloed-, milt- en lymfeklieren, zoals sikkelcelanemie, bloedarmoede, hemofilie en leukemie.

Hospice en palliatieve geneeskunde specialisten

Ze werken met mensen die de dood naderen. Ze zijn experts in pijnbestrijding. Ze werken samen met een team van andere artsen om uw kwaliteit van leven te behouden.

Specialisten voor infectieziekten

Ze diagnosticeren en behandelen infecties in elk deel van uw lichaam, zoals koorts, de ziekte van Lyme, longontsteking, tuberculose en HIV en AIDS. Sommigen van hen zijn gespecialiseerd in preventieve geneeskunde of reisgeneeskunde.

Internisten

Deze eerstelijnsartsen behandelen zowel veelvoorkomende als complexe ziekten, meestal alleen bij volwassenen. Waarschijnlijk bezoekt u hen of uw huisarts voor elke aandoening. Internisten hebben vaak een voortgezette opleiding in een groot aantal subspecialiteiten, zoals hartaandoeningen, kanker of adolescenten of slaapgeneesmiddelen.

Medische genetici

Ze diagnosticeren en behandelen erfelijke aandoeningen die worden doorgegeven van ouders op kinderen. Deze artsen kunnen ook genetische counseling- en screeningstests aanbieden.

De nefrologen

Ze behandelen nierziekten, evenals hoge bloeddruk en vocht- en mineraalonevenwichtigheden in verband met nierziekte.

Neurologen

Dit zijn specialisten in het zenuwstelsel, waaronder de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Ze behandelen beroertes, hersenen en spinale tumoren, epilepsie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *